Wat is fransje.net?

Isidorus op het web Door de onvermoeibare activiteit van de heilige Isidorus (de patroonheilige van het Internet) zijn er in de loop van de tijd her en der in het land en op het Wereldwijde Web de nodige websites ontstaan die gewijd zijn aan Franciscus en allerlei Franciscaanse en hiermee verwante activiteiten. Nu is hier dan ook fransje.net. Niet zozeer een nieuwe website, maar een initiatief om juist al die verspreid voorkomende Franciscaanse websites wat toegankelijker te maken voor de Netsurfer die door de Franciscaanse bomen het bos niet meer ziet. Of, zo je wilt, door de Franciscaanse draden het Web niet meer ziet.

Wat is de bedoeling van fransje.net? Dat zijn er twee.


De eerste bedoeling van fransje.net is het samenbrengen van al die Franciscaanse webstekken in een informeel netwerk. Het web-adres www.fransje.net geeft toegang tot de Franciscaanse 'startpagina' die toegang biedt tot Franciscaans Nederland op het Web. Ook kan het de onderlinge communicatie vergemakkelijken tussen de deelnemers aan fransje.net.


De tweede bedoeling is om een service te bieden aan Franciscaanse webstekken die door enthousiaste net-amateurs zijn opgezet, maar vaak onder een ingewikkeld web-adres door het leven moeten. Het web-adressen van zo'n Franciscaanse stek kan ondergebracht worden in een zgn. subdomein van fransje.net. Dus (bijvoorbeeld) een Franciscaanse leesgroep in Delft die een stek die op het Web heeft op het adres:
http://www.provider.nl/~gebruiker/leesgroep.html
kan via fransje.net een adres krijgen als
http://leesgroep-delft.fransje.net
Het is ook nog mogelijk om hier een e-mail-adres aan te koppelen, in dit geval zou dat zijn:
leesgroep-delft@fransje.net

Dit is in beide gevallen een doorverwijs-service. De eigenlijke webstek en de eigenlijke e-mail-postbus blijven dus op dezelfde plaats staan waar zij altijd al stonden en er verandert dus ook niets aan het beheer van de webstek. Het betekent ook dat deelnemers zelf moeten zorgen voor een plaats waar zij hun webstek plaatsen en voor een eigen e-mail-adres. Fransje.net heeft zelf geen server om webstekken op onder te brengen (toekomstmuziek?)


Omdat er voor de registratie van het domein fransje.net gewoon betaald is, is er geen sprake van allerlei vervelende advertenties bij het gebruik van de subdomeinen, tenzij een deelnemer aan fransje.net zelf gebruik maakt van een internet-dienst die met advertenties werkt, zoals Geocities e.d. Verder is het voor mij een soort hobby en waren de kosten voor de domeinregistratie plus subdomein-service zeer bescheiden. De deelname aan fransje.net kost dus op z'n Franciscaans: wat je ervoor kunt missen (en voel je in Godsnaam niet bezwaard als dat 0 Euro is).


Wil je meer informatie of wil je je aanmelden als deelnemer aan fransje.net, ga dan naar de contact-pagina. Voor een indruk van 'hoe het werkt' kun je surfen naar http://bosheideweek.fransje.net.


Terug