Rondzendbrief van 13 september 1999

Lieve mensen,

De laatste keer dat wij via een rondzendbrief iets van ons lieten horen is alweer meer dan een half jaar geleden. Hoogste tijd dus voor een nieuwe.

Zoals velen van jullie wel weten, maar sommigen ook wellicht niet, zijn we inmiddels verhuisd. Niet eind januari, zoals we begin dit jaar nog optimistisch aangaven, maar begin juni. Er bleek veel op te knappen te zijn aan ons nieuwe huis, maar daardoor kregen we wél de kans om naar de verhuizing toe te groeien. Mede door de hulp van veel anderen is het huis voor ons een thuis geworden. Bij het opruimen van ons oude huis hebben we veel oud zeer achter kunnen laten terwijl we alle goede herinneringen hebben ingepakt en meegenomen. We voelen ons nu echt thuis in ons nieuwe huis. Ook in het rijtje van de Noordewierweg waarin we wonen zijn we snel thuisgeraakt, niet in het minst omdat we fijne buren hebben. Een week na de verhuizing hebben we ons nieuwe huis ingezegend. Dit hebben we gedaan in het bijzijn van een aantal trouwe vriendinnen en vrienden. We zijn het hele huis rondgegaan om het te zegenen, hebben in onze nieuwe gebedsruimte uit de Schrift gelezen en samen de eucharistie gevierd in de woonkamer. Het was heel fijn om dit samen te beleven.

Graag hadden we het beeld van St.Jan, dat boven de voordeur van het oude huis stond, meegenomen naar onze nieuwe plek. Helaas bleek dit niet mogelijk. Tot onze grote vreugde werden we echter door de Zusters van St. Jozef van de Dollardstraat verrast met een prachtige foto van het beeld, dat nu een ereplaatsje heeft in onze nieuwe huiskamer. Ook op het prachtige naambord dat een goede vriend voor ons maakte staat St. Jan afgebeeld. We zijn blij dat op deze manier onze schutspatroon toch weer in en op het huis vertegenwoordigd is.

Nu de zomervakantie weer voorbij is hebben enkele groepen ons huis alweer weten te vinden voor hun bijeenkomsten. Een van de bijbelgroepen van de St.Henricusparochie, die voorheen al een vaste gast was in het oude huis, heeft haar eerste bijeenkomst in onze nieuwe huiskamer gehad en ook de Werkgroep Kerken Ondersteunen Vluchtelingen (WKOV-A) heeft al eens bij ons vergaderd. Dit is hen en ons goed bevallen, zelfs al is het kleiner dan in ons oude huis.

Het open staan voor mensen die in de knel zitten, zoals dat ook in onze intentieverklaring staat, is één van de dragende principes van ons communiteitsleven gebleven. In het nieuwe huis zijn we echter al een paar keer aangelopen tegen het feit dat we mensen die een beroep op ons doen geen onderdak meer kunnen bieden. De ruimte ontbreekt ons eenvoudigweg. Aan deze belangrijke praktische uitwerking van onze gastvrijheid kunnen we dus (nog) geen handen en voeten geven in onze nieuwe situatie. Dit doet ons erg veel verdriet. We zullen hiervoor naar oplossingen moeten zoeken.

In de zomervakantie zijn we uitgezwermd over verschillende delen van het land en hebben we genoten van al het moois dat ons eigen Nederland te bieden heeft. Lidy en Dinie hebben het prachtige landschap van Zuid-Limburg verkend, Giny heeft samen met Lenie drie fijne weken gehad als 'vakantie-oppas' van een huis in Heiloo, tussen de duinen en de polder, en Heleen heeft twee weken met rugzak en tent door de kop van Noord-Holland getrokken. We zijn er allemaal heerlijk van bijgekomen. We hopen dat jullie allemaal ook een goede zomer hebben gehad en volop hebben kunnen genieten.

De afgelopen maanden viel er ook nog het een en ander te vieren in de communiteit. Op 25 juni studeerde Heleen af aan de Katholieke Theologische Universiteit te Utrecht. Giny werd in augustus door haar collega's verrast met een feest op haar werk omdat ze al 20 jaar op Bartiméüshage werkte als activiteitenbegeleidster. Er zijn ook dingen om naar uit te kijken. Zo gaat Lidy in september met een groepje van vier religieuzen naar Letland om contacten te leggen met religieuzen aldaar, en viert Dinie's familie in november haar jaarlijkse familiereünie bij ons.

In onze volgende brief willen we iets meer schrijven over de Vereniging Communiteit St. Jan, waar we het in onze eerste rondzendbrief al over hadden. Een aantal mensen heeft ons hierom gevraagd, en we geven er graag gehoor aan.

We wensen iedereen een goede start van het seizoen toe en we hopen velen van jullie in ons nieuwe huis te treffen. Als je eens wilt komen kijken: je bent van harte welkom! Het ga jullie allen goed, en tot ziens.


Vrede en alle Goeds,

Communiteit St. Jan:
Lidy Brager
Dinie van 't Erve
Heleen Ransijn
Giny WierengaTerug